Nesimtirea si nesimtitii ajung si in varf de munte!!!

     
De cateva zile vad postari cu imagini din Refugiul Florei. Este vorba de refugiul construit din donatii de membrii si simpatizantii Asociatiei Om pe Munte. Hai sa mai spunem ca desi arata mai bine ca multe cabane de pe la noi, unde se percepe si o "taxa de pat", folosirea  refugiului este gratuita. Dar  sa povestim un pic despre inceputuriele Rfefugiului Florei:
„Am aflat despre faptul că pe muntele Florei a existat un refugiu de la Sergiu Frusinoiu, voluntar din Comarnic, venit la refugiul Șaua Strunga să ne dea o mână de ajutor."
In primavara lui 2017 incep cercetariele legate de "Casa de Adăpost Florei, care se află la aproximativ 1200 de metri altitudine în Munții Baiului. În urma refaceri, casa va putea fi folosită gratuit de turişti şi de şcoli sau de alte entităţi, pentru desfăşurarea de activităţi educaţionale, sportive şi culturale. „Cercul de Turism Floreiul Comarnic a fost fondat în anii ’70 de către un grup de tineri din Comarnic şi a funcţionat până în anii ’90. În acea perioadă organizau drumeţii pe traseele clasice din Munţii Bucegi sau Făgăraş dar şi pe traseele mai puţin umblate din Munţii Baiului. Munţii Baiului, prin liniştea oferită şi prin frumuseţea locurilor i-au atras ca un magnet. Atunci au simţit nevoia să construiască un adăpost ca bază locală a turismului montan, deoarece în Munţii Baiului nu existau refugii sau cabane. Locul ideal pentru construcţia acestui obiectiv turistic a fost Muntele Florei. A fost inaugurat pe 23.12.1979 şi au participat 64 de persoane de toate vârstele”, arată Asociaţia „Om pe Munte”.
Tot din 2017, de la prima vizita in zona fostului refugiu, aflam ca "Din vechea casă de adăpost a mai rămas acum doar o urmă de fundație și un căprior."
Au urmat, dupa cum ne spune si Constantin Taposu, fondatorul si "inima" Asociatiei Om pe Munte, "Pe scurt: nopți nedormite, stres psihic, sute de zile de voluntariat, mii de e-mailuri scrise și multă muncă fizică până la epuizare." 
Au fost voluntari care au muncit , si-au  rupt din timpul liber si au  dormit in corturi cu prietenii, sotiile sau copiii, pentru ca Refugiul Florei sa ajunga unul dintre refugiile etalon din Romania.
Insa o data cu renumele de "refugiu nou" si  "te simti ca acasa" 
au inceput sa apara si grupurile de cheflii, care spre marea dezamagire 
au transformat refugiul in loc de petrecere si mai rau de atat au si inceput sa provoace pagube ( de la haos si dezordinea lasata, la feresre lasate deschise si usi deteriorate).


     Cateva "instructiuni de folosire" sunt in refugiu, dar trebuie sa vrei sa le vezi!

Dezamagirea se citeste in mesajul lasat de Constantin pe pagina de Facebook, dar si din fotografiile afisate: "Vreți refugii ca în Elveția, Franța sau Italia, atunci comportați-vă ca și cum ați fi acolo."


Si totusi astazi a aparut si o poza normala, semn ca mai avem o sansa, noi ca natie!
Este dovada unui grup de turisti care la plecarea de la refugiu au putut sa lase refugiul asa cum isi doresc sa il si gasesca!

Cu toate acestea, Sambata pe 15 februarie este zi de curatenie la Refugiu :
"Mă găsiți weekendul viitor la Florei. Facem curățenie generală! Refugiul Florei este diferit de celelalte refugii. Este ca acasă. Iar acasă este curat și frumos".


Cei care doresc sa sustina eforturile asociatiei o pot face prin donații în bani cu textul REFUGIUL FLOREI, în contul Asociației OM pe MUNTE deschis la Banca Transilvania cu numărul: Lei: RO65BTRLRONCRT0301422301 Euro: RO15BTRLEURCRT0301422301.



Ne vedem prin munti! #Sprevarf

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Varful Moldoveanu pe 28 decembrie #Sprevarf

De la Balea la Negoiu, 17-19 iunie

Jurnal din Himalaya – Pregătirea Expediţiei